teres 2013.09.06. 09:06

Kreajz


kreajz logo.jpg

Hogy én mit gondolkodtam ezen a néven! És tuti, hogy nem én vagyok az első e földtekén, akinek ez eszébe jutott. Na, mindegy! Ez lesz a neve annak a rajzkörnek, amit október első hetétől indítok Leányfalun. Mi ez? Megpróbálom röviden és érthetően összefoglalni.

Arra gondoltam, hogy megpróbálok kitalálni valami hasznos elfoglaltságot gyerekeknek. Nem az egészen kicsiknek, hanem úgy 10 éves kortól fölfelé. Az elfoglaltság alapját a rajz képzi.

Végiggondoltam, hogy mik azok a dolgok, amiket ennyi idősen szívesen csináltam volna, sőt, még most, iparművészként is szívesen csinálnék. Aztán azon is gondolkodtam, hogy olyan játékos feladatok legyenek ezek, amik észrevétlenül talán, de folyamatosan fejlesztenek, elgondolkodtatnak, megismertetnek. Így aztán szép lassan kirajzolódott előttem a Kreajz programja.

A Kreajz foglalkozásokon fokozatosan haladunk végig a rajzolás különböző területein: megismerkedünk a színekkel, a tónusokkal, a vonalakkal és foltokkal, a betűkkel, a kompozícióval, mindenféle rajzi kifejező eszközzel és technikával. Minden egyes alkalommal olyan feladatokat oldunk meg, amiknek segítségével bekapcsoljuk a jobb agyféltekét a gondolkodásunkba. (Figyelem! Ez nem egy jobb agyféltekés rajztanfolyam! Senkivel sem akarom elhitetni azt a badarságot, hogy három nap alatt Leonardót lehet valakiből csinálni. Nincs is szükség rá.) A foglalkozások során, ahogy az egyes technikákat tanuljuk, példákat keresünk és elemzünk a művészettörténetből vagy más kultúrterületekről. Alkalmanként vendégünk is lesz, aki egy-egy dologról bővebben mesél és bekapcsolódik az alkotásba.

Fogunk képregényt rajzolni, plakátot festeni, mítoszokat teremteni, betűt metszeni, ízekre szedjük a nagy festményeket, pöttyökre szedjük a tájat, tervezünk tapétát, újságot és még annyi mindent csinálunk, hogy felsorolni is nehéz. Mindeközben megtanulunk látni és önállóan alkotni, megismerjük egymást és önmagunkat, megtanuljuk becsülni az alkotómunkát, különbséget tenni esztétikus és silány munka között. Megtanulunk elmélyülten, koncentráltan és kreatívan dolgozni, problémákat megoldani, hallgatni az intuícióinkra.

A rajz segít azoknak is, akiknek olvasási-, írási- vagy összpontosítási nehézségei vannak.

Aki szeretne a későbbiekben még jobban elmélyülni a rajzolásban vagy esetleg felvételizni szeretne rajzból, annak is ajánlom ezt a tanfolyamot.

Az Aba-Novák Galéria a tanév során készített munkákból kiállítást kíván rendezni.

Technikai tudnivalók:

Aki szeretne a Kreajz foglalkozásaira jelentkezni, az hívjon fel engem (Sólyom Eszter +36 30 561 10 81)! 

A foglalkozásokon a sima iskolai rajzfelszerelésre lesz szükség, nem kívánok semmi extrát. Ha mégis, akkor előre szólok.

A foglalkozásokat 10 éves kortól ajánlom.

Minden héten szerdán délután háromtól ötig alkotunk a leányfalusi Ravasz László Könyvtárban. Az első alkalom október 16-án, szerdán lesz.

A foglalkozások ára havonta 4500 Ft/fő. Testvéreknek 4000 Ft/fő.

Szeretettel várok minden kedves Érdeklődőt!

A bejegyzés trackback címe:

https://teres.blog.hu/api/trackback/id/tr555494908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása