Na jó, nem csak másnak, magunknak is csinálhatunk kenceficét ajándékba. Mert megérdemeljük.

A házilag készíthető szappanok és kenceficék több szempontból is csodálatosak: egyik legnagyobb előnyük, hogy pontosan tudjuk mi van benne (és ami még fontosabb, hogy mi nincs), abszolút az ízlésünknek megfelelően készíthetjük el őket és nem utolsó sorban lényegesen olcsóbbak végeredményben, mint bolti társaik. Ez az olcsóság nem akkor fog feltűnni, amikor elkezdjük megvenni az alapanyagokat, hanem amikor rájövünk, mennyivel kiadósabb kencéket kaptunk, mennyivel kevesebbet kell belőlük használni, mennyivel szebbek és egészségesebbek vagyunk és még sorolhatnám. Ahhoz, hogy elkezdhessünk kotyvasztani, nem árt néhány alapszabályt betartani, különösen ami az alapanyagok kiválasztását illeti:

1. Illóolajból mindig 100 % tisztaságút vegyünk! Amit 300 Ft-ért adnak, az tutira nem igazi illóolaj. Minimum 1000 Ft/10 ml árban kezdődnek az illóolajok, de vannak, akik még ennél is nagyobban játszanak, mert ebben is komoly minőségbeli különbségek vannak. De mi nem vagyunk professzionálisak, nekünk jó lesz az ezer-egy-kétszáz forintos is. Különben tök sokáig elég. Az illóolajokkal kapcsolatosan érdemes tájékozódni, így nem árt beszerezni egy aromaterápiás könyvet kiindulásnak. Ebben egyrészt tök jó receptek lesznek, másrészt minden nyavalyánkra fogunk találni benne tanácsokat. Ötletek meríthetők innen: http://www.panarom.hu/receptek

2. Más alapanyagokból is mindig 100 %-os tisztaságút, természeteset, lehetőleg biót használjunk. Ezeket dm-ben, gyógyszertárban és bioboltokban szerezhetjük be. Ne helyettesítgessünk! Extra szűz olíva olaj helyett ne "pomace" minőséget használjunk!

És most néhány általam kutyult kencefice. Előre bocsájtom, nem vagyok sem kozmetikus, sem aromaterapeuta, de nagyon érdekel a téma, sokat olvasok róla, sokat kísérleteztem és a legtöbb receptemet szakemberrel megkonzultáltam.

Ajakbalzsam

Gőz felett egy tálban megolvasztunk 1,5 teáskanál méhviasz granulátumot (gyógyszertárból), 1,5 tk extra szűz olívaolajat és 1,5 tk shea (karité) vajat (biobolt). Ha megolvadt, vegyük le a gőzről, keverjünk bele 10 csepp fahéj illóolajat és mielőbb öntsük bele egy kis zárható tégelybe. Én ilyen csini, bepattintható fémdobozba tettem. Ne piszkáljuk, amíg nem dermedt meg teljesen, ha nem akarunk égési sérüléseket szerezni.

A fahéjolaj azért jó télen, mert nagyon erős vírusölő hatása van, továbbá felpezsdíti a szájban a vérkeringést, így szájfény nélkül is enyhén piros lesz az ajkunk. Egyébként az illata fokozza a karácsonyi hangulatot. Figyelem! Fahéjolajat ne használjunk terhesen és öt év alatti gyerekeknél! Más időszakokban más olajakat is használhatunk, de arra figyeljünk, hogy a citrusfélék olaja fényérzékennyé teszi a bőrt. Ha síeléshez vagy nyárra készítjük az ajakbalzsamot, akkor az olívaolajat cseréljük le szezámolajra, mert annak viszont fényvédő hatása van.

Fénykép1175.jpg

Masszázsolaj és masszázskrém

Ha már a hideg téli napoknál és hosszú téli estéknél tartunk... Egy jó kis masszázsolajjal a baráti házaspárokat bátran meglephetjük. Ehhez vegyünk egy két decis csinos üveget a konyhafelszerelés szaküzletben vagy a spejzból egy szép formájú üveget. Töltsük meg extra szűz olíva olajjal (vagy szőlőmagolajjal, vagy kukoricacsíra olajjal, vagy -ha lóvésabbak vagyunk- avokádóolajjal, mandula olajjal, jojoba olajjal, stb.), keverjünk hozzá 20 csepp fahéj- és 20 csepp narancsolajat, rázzuk össze és kész is. Dekorálhatjuk úgy, hogy beleszuszakolunk az üvegbe egy-két fahéjrudat és/vagy szárított narancskarikát. Ha esetleg olyan masszázsolajat akarunk készíteni, ami kicsit jobban "búgat", akkor a fahéj és narancs helyett használhatunk ylang-ylang olajat, vagy rózsa-jázmin keveréket. Nyugtató masszázsolajba levendulaolajat tegyünk.

Fénykép1372.jpg

A masszázskrémhez hasonlóan keverjük az illóolajakat. Gőz fölött olvasszunk össze 5 deka shea vajat és 2-3 evőkanál olívaolajat (vagy valamit a fent felsoroltak közül). Ha megolvadt, vegyük le a gőzről és keverjük bele az illóolajokat. Érdemes azonnal, még melegen betenni a hűtőbe, mert akkor finom krémesre dermed. Én narancsos-fahéjasat készítettem ebből is, ami a jól átfázott lábainkban felpezsdíti a vérkeringést és nagyon jól puhítja a bőrt. Akinek izzadós, esetleg gombásodós tappancsa van, az készítse a masszázskrémet geránium-, teafa- és indiai citromfű illóolajjal. Előbbi az izzadást szabályozza, utóbbi kettő pedig nagyon jó gombaölő.

Hasonló módon készíthetünk szemránckrémet is. A shea vaj áldásos hatásairól ódákat olvashatunk különböző internetes oldalakon, ezért erre külön nem térek ki, de egy pozitív tapasztalatomat megosztom veletek. Édesanyám gyakorlatilag minden létező krémre allergiás, legyen az akármilyen drága és szofisztikált is. Bepirosodik és könnyezik a szeme tőle. Amikor elkezdte használni az általam készített szemránckrémet, azt vette észre, hogy lényegesen alábbhagyott a szeme könnyezése, a ráncai (ami alig van neki) pedig egyenesen kisimultak. A szemránckrémet ugyanúgy készítem, mint a masszázskrémet, csak nem teszek bele semmilyen illóolajat, mert még a legfinomabb olaj is kikészítheti a szemkörnyéki finom bőrt.

Fénykép1382.jpg

Akinek nagyon pattanásos a bőre, az is használhat ilyen krémet (érdemes este), mert akármilyen zsírosnak tűnik, egyáltalán nem lesz tőle zsírosabb a bőr. Érdemes azt is tudni, hogy a mély rétegeiben zsíros bőr a felszínen lehet kifejezetten száraz is. A shea vaj csodákat tesz a pattanásos bőrrel, különösen, ha levendula-, teafa- és geránium olaj 1:1:1 arányú keverékével dúsítjuk. A krém a fenti módon készül egyébként, csak ezt az olajkeveréket tegyük bele. Fokozhatjuk a hatást, ha krémezés előtt kátrányos (ychtiolos) szappannal mossuk meg az arcunkat.

Öregedő bőrre szánt arc- és kézkrém esetén használjunk ugyanebbe az alapba igazi rózsa illóolajat.

A krémet a dermedés után egyébként már nem kell a hűtőben tartani.

Borotválkozás utáni arcolaj

Ne feledkezzünk meg a férfiakról sem! Aki felnőtt férfival él egy háztartásban, az nyilván tudja, hogy a férfiak hogy tudnak szenvedni a borotválkozástól. Maga a borotválkozás is teljesen ki tudja csinálni az arcbőrt, hát még azok az alkoholos, szárító aftershave-ek. Nem is beszélve arról, hogy a férfiak bőre ugyanúgy igényli az ápolást, mint a nőké. Az én férjemnél nagyon jól bevált a következő arcolaj, amiből pár cseppet borotválkozás után a vizes arcbőrére ken. Vegyünk a gyógyszertárban 50 milliliteres cseppentő kupakos üveget (kb. 50 forint) és tegyünk bele 10-10 csepp levendula-teafa-geránium illóolaj keveréket, majd öntsük fel extra szűz olíva olajjal (esetleg mással a fent felsoroltak közül). A levendula nyugtatja a bőrt, a teafa fertőtleníti, a geránium pedig szabályozza a faggyú termelést. Maga a bázisolaj táplálja a bőrt és nem engedi kiszáradni. A véres, sebző bőrfelületet egyben gyógyítja is a keverék.

Bőrradírozó fürdősó

Ha megfigyeljük, a tusfürdő előbb jól kiszárítja a bőrünket, majd rákenünk egy parfümöktől és ásványi olajoktól tucsogó testápolót, hogy ne vakaródzunk egész nap. Ráadásul a krém jól eltömíti a pórusokat, úgyhogy rosszabbat teszünk vele, mint amennyit használnánk. Ezzel szemben érdemes valamilyen finom növényi szappannal megfürödni, majd a következő fürdősóval átdörzsölni a bőrt. Ez egyrészt levakarja az elhalt hámréteget, amivel megújítjuk a bőrt, felpezsdítjük a vérkeringésünket, továbbá tápláló, valóban felszívódó olajokkal vonjuk be. Ezután a sós olajat meleg vízzel lezuhanyozzuk, megtörülközünk és nem kell se kencefice, se semmi ahhoz, hogy bőrünk szép legyen és fiatalos.

Fénykép1178.jpg

A fürdősót úgy készítjük, hogy nagyon finom tengeri sóhoz annyi olíva olajat keverünk, hogy krémes legyen, de ne szottyos, majd kedvünkre keverünk hozzá finom illóolajakat (de az nem is olyan fontos). Én levendulát és teafát szoktam beletenni. Alaposan összekeverjük egy kanállal, majd az egészet csatos üvegbe tesszük. Erősebb radírozó hatás érdekében (könyök, térdek, lábfej) tehetünk bele barna cukrot is.

Fénykép1375.jpg

Akinek további ötletekre van szüksége, az keresse fel ezt az oldalt: http://lukreciakencei.hu/

Persze vannak más ötlettárak is. Jó kutyulást!

A bejegyzés trackback címe:

https://teres.blog.hu/api/trackback/id/tr394970192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása