teres 2012.12.01. 11:20

Müzli

Nyilván a szó hallatán minden "paleós" felhördül, de mielőtt elhagyná ezt a posztot, elárulom: ez egy paleós müzli. Ha jól olvastam Szendi Gábor e témában kiadott könyvét, akkor a zab még belefér a paleolit táplálkozásba, legalábbis a nem nagyon szigorú vonulatába. Én is próbálok valamelyest igazodni ehhez a vonulathoz, még ha nem is teljes sikerrel. Ez a müzli annyira gazdag táplálék gabonafélék nélkül is, hogy ezekben a téli hónapokban paleósok és nem paleósok is bátran nyomathatják, ki tejjel vagy joghurttal, ki pedig álánátúr vagy gyümölcspéppel/lével.

A házi müzliben az a jó, hogy nem kell spórolni a jó minőségű összetevőkkel és nem is kell fűrészpor szerű trutymót enni, amiben az ember fia/lánya úgy vadászik egy-egy magra vagy aszalt meggyre, mint egy jól képzett Hamupipőke.

Fénykép1096.jpg

Itt most nem lesz szigorú recept, mert ebben mindenki kedvére kutyulhatja az összetevőket és változtathatja az arányokat. Érdemes beszerezni a következő alapanyagokat: zabpehely, kókuszreszelék, napraforgó mag, tökmag, dió, mogyoró (nem sós és semmiképpen sem földi), aszalt gyümölcsök (én sima mazsolával csináltam), méz.  Az alapanyagokat (az aszalt gyümölcsök kivételével) terítsük szét egy nagy tepsiben. Értelem szerűen többet használunk a zabpehelyből és a kókuszreszelékből, kevesebbet a magokból és még kevesebbet a durvára vágott diófélékből. Én még fahéjjal is meg szoktam szórni, a karácsony örömére pedig reszelhetünk bele narancshéjat is (előtte alaposan mossuk meg a narancsot!). Ezt az egész keveréket locsoljuk meg néhány kanál mézzel és a sütőben -sokszor átforgatva egy lapáttal- pirítsuk meg. Ez igazán kihozza az ízeket. Ha kész, vegyük ki és hagyjuk kihűlni, miközben többször átforgatjuk (hogy ne pálljon be). Ha teljesen kihűlt, adjuk hozzá az aszalt gyümölcsöket, tegyük egy jól záródó üvegbe vagy fém dobozba és fogyasszuk kedvünkre.

A bejegyzés trackback címe:

https://teres.blog.hu/api/trackback/id/tr174941104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása