teres 2013.08.17. 19:37

Arany

A nyári események miatt (költözés, nyaralás, stb.) kicsit el vagyok maradva a tervezett bejegyzéseimmel. Így van ez az arany színnel is, ami tulajdonképpen júliusra esik és a Rák jeggyel hozható összefüggésbe. Ezúttal nem citálok ide sem filmet, sem zenét, ugyanis nem jutott eszembe ezzel kapcsolatban semmi emblematikus. Valószínűleg ez csak hiányos műveltségemnek köszönhető. Ha valakinek eszébe jut valami, írja meg nekem, legyen kedves!

mandala___yellow_sun_by_dridon-d5ti39j.jpg

Az arany szín lényegében három rész sárga és egy rész vörös keveréke. Komplementere a királykék (a Bak jegyhez tartozik, bővebben decemberben írok róla). Ha a két színt egymás mellé teszem, olyan képet kapok, mintha a nappalt és az éjszakát látnám együtt. S valahogy így is áll a két szín egymáshoz: az arany a nyár, a nappal uralkodója, míg a királykék az éjszaka, a tél uralkodó színe, hangulata. A királykék a megérzések és intuíció színe, míg az arany a bölcsességé és magabiztosságé. A királykék és az arany ugyanannak a dolognak két aspektusa.

Az arany nem csak a szigorúan értelmezett gazdagság színe, hanem minden olyan gazdagságé, ami boldoggá tesz bennünket: a család, a harmónia környezetünkkel, megelégedettség a sorsunkkal, az életünkkel. Természetesen ez alatt akár a kézzel fogható anyagi javakat is érthetjük, amennyiben azok valóban elégedettséggel töltenek el minket. Arany állapotban az ember magabiztos, amit az is magyaráz, hogy az arany a köldök csakra színe, ami testünk középpontja.

arany.jpg

A színhez rendelt Tarot lap a Kelyhek Tízes. A lap arra az állapotra utal, amikor a lélek munkája befejeződött és az érzelmek erejében rejlő lehetőségeket a legteljesebben kiaknázta. Ez tulajdonképpen egy végpont, lelki beteljesedés és minden olyan fejlődési folyamat végét jelzi, amely a családdal, a környezetünkkel vagy a társadalommal kapcsolatos (kifelé, a  világ felé). Megtaláltuk a helyünket a világban, a közösség része vagyunk és ez nyilvánvalóan elégedettséggel, magabiztossággal tölt el bennünket. A vörös színtől indulva a „lét” fejlődött mostanáig. A következő szín a körben a sárga, amely a tudat fejlődésének kezdeti pontja lesz, a kék színtől pedig a lélek fejlődését követjük majd nyomon. Tehát az arany színben elértünk egy fejlődési szakasz végére és pár pillanatig lehetőségünk van megpihenni.

041.jpg

De aki felér egy hegy tetejére, annak le is kell sétálni onnan. A továbblépés vágya ott mozog bennünk, hiszen már nem elégít ki minket a külső értékek hajszolása. Aki elért egy csúcspontot, annak meg is kell tanulnia elengedni azt, különben könnyen kiüresedik, pátoszossá válik, szentimentális lesz. Amíg kifelé élek, addig belül üres maradok. Itt már nem tudunk magasabbra emelkedni, fel kell tehát készülnünk a búcsúra. Az arany azonban rendkívüli bölcsességgel és optimizmussal áthatott szín, ebben az állapotban csak hagynunk kell megtörténni a dolgokat és minden a megfelelő pillanatban meg is fog történni Az arany állapotában képesek vagyunk felülemelkedni félelmeinken, megélt tapasztalataink önbizalmat adnak nekünk, türelmesek vagyunk, örülünk pusztán a létezésünknek is. Vágyunk a végtelennel való egyesülésre felébred és ez tovább lendít minket az úton.

Ugyanakkor az arany kihívása tesz minket önmagunkkal szemben kételkedővé, irreális félelmeink vannak, félünk attól, hogy nem vagyunk tökéletesek, ezért könnyen kirekesztettnek érezhetjük magunkat. Fóbiákkal, berögződésekkel küszködünk, emésztési zavaraink lehetnek, nem hallgatunk megérzéseinkre, belső Mesterünkre, bölcsességünkre. Nem lehet az életet vesztes ügyekért való harccal tölteni, nem lehet minden minket ért igazságtalanságot megtorolni, nem kárpótolhat az élet minden veszteségünkért, érdemes ezeket az érzéseket elengedni, magunk mögött hagyni. A múltba tekintés, a múlton való merengés csak lassítja a fejlődésünket.

flk_aura-soma-tarot_59_kis-arkanum_kardok6.jpg

Bízzunk magunkban és kockáztassunk meg olyan lépést, amit eddig féltünk megtenni! Lady Portia, az arany fénysugárhoz rendelt Mester (lapja a Kardok Hatos) arra hívja fel figyelmünket, hogy mindannyiunkban megvan a képesség, hogy a dolgokat differenciáltan tudjuk szemlélni: értelmünk sok különböző aspektust egyesít, képesek vagyunk elválasztani a pelyvát a búzától. Szokjunk le az ítélkezésről magunkkal és másokkal kapcsolatban is! ("Ne ítélj, hogy ne ítéltess!")

A Kardok Hatos a tudás szelleme, azokat a tudományos törekvéseket jelképezi, amelyek egyben tisztelettel adóznak az élet misztériuma iránt. A szinkronicitás nyilvánul meg ebben a lapban, ami azt jelenti, hogy minden létező kapcsolatban áll egymással. Átfogó és teljes gondolkodásra utal, amelyben az addig  szélsőséges nézőpontok összeegyeztethetővé válnak. Régi ellentmondások leküzdésére is utal a lap, melyekre újszerű megoldásokat találunk. Érzelmi életünkben összetalálkoznak értelmi és érzelmi elvárásaink. Eljött az ideje, hogy tisztázzunk régi problémákat és harmonikusabbá tegyünk kapcsolatunkat.

Bízzunk a felismeréseinkben, megérzéseinkben! A királykék (az arany komplementere) biztosítja ehhez az intuíciót (a saját sors beteljesítésének vágya) és a színhez tartozó Raphael Arkangyal pedig (neve jelentése „Isten meggyógyít”) emelkedetté teszi gondolkodásunkat, megtisztít a túlzott okoskodástól, felhívja figyelmünket arra, hogy talán nem bánunk önmagunkkal jól és ezen változtatnunk kell. Lady Portia erősíti bennünk az ítélkezés-mentességet, a könyörületet és a megbocsátást, elsősorban önmagunk irányába. Oldja a mély félelmeket, erősíti az életbe vetett hitet, csökkenti a maximalizmust, segít jó döntéseket hozni. Ezek mind az arany kihívásai.

flk_aura-soma-tarot_96_moon-return_hold-visszaut.jpg

Érdekes különben, hogy a Rák jegy (arany szín) uralkodó bolygója a Hold (Raphael Arkangyal egy bizonyos Tarot csomagban a Holddal van összefüggésben). A Rákra jellemző a Hold változékonysága, a hatalmas érzelmek, az intuíció és a gazdag képzelőerő (királykék minőség). Ugyanakkor kardinális jegy, ami segíti a kontrollt és a fegyelmet (arany minőség).

A Rák világkorszaka az i. e. 8000-6000 évre tehető. Ekkor kezdett el az ember lakóhelyet építeni magának, fontossá vált az otthon és a család egysége. Ebből a korszakból ismertek a nagyfenekű, nagymellű termékenység szobrocskák az anya fontosságát hangsúlyozandó. A Bak poláris hatása révén vált fontossá ugyanekkor a mezőgazdálkodás és a halászat, amelynek sikeressége nagyban függött a Hold fázisaitól.

A magokat a vörös színben (április) elvetettük, gondoztuk, tápláltuk, és most az aranyban (július) a termés beérett. Munkák gyümölcsét látjuk, minősége nagyrészt tőlünk függ, a mi gondoskodásunktól, valamelyest pedig a környezeti hatásoktól. Augusztusban (sárga) a termést learatjuk. Létünket, elemi szintű bázisunkat építettük eddig. Innen kapjuk az energiát, a bölcsességet ahhoz, hogy a fejlődés további útjára lépjünk. Jön az aratás, a befőzés, izgalmas időszak elé nézünk.

Szólj hozzá!

Címkék: arany

A bejegyzés trackback címe:

https://teres.blog.hu/api/trackback/id/tr545464911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása