teres 2013.02.28. 10:47

Tavaszodik

Először is szeretném megosztani veletek legújabb, kora tavaszi színekben pompázó mandalámat. 

rai5_1.jpg

Másodszor: hamarosan véget ér a február és bár a tél még kieresztette karmait egy kicsit, a tavasz jelei kétségtelenül megmutatkoznak. Közben vízöntőből a halakba léptünk és ezzel átvette a magenta szín az uralmat. A márciusunk tehát ebben a színben fog pompázni, úgyhogy el is mesélem, milyen minőségeket hordoz a MAGENTA. Elöljáróban egy kis zene (mindig eszembe jut ez a dal, ha erre a színre gondolok):

https://www.youtube.com/watch?v=eoPRPXzac5o

A dal arról szól, hogy az ember elveszíti a megszokott viszonyulási pontjait, nem is tudja, hogy merre van a lent és a fent, csak belecsúszik az ismeretlenbe. Nos, a magenta egy ilyen állapot: nem vagyunk sem itt, sem ott, valami véget ért, de egy másik még nem kezdődött el. A refrénben sokszor hallatszó OVO (latinul: tojás) és a színpad közepén látható hatalmas tojás-szerű valami is jól szimbolizálja ezt az állapotot. A tojás, amit a tyúk már megtojt, de még nem kelt ki. A gyermeket váró anya, aki már érzi pocakjában az új életet, de az még nem született meg. Vagy gondolhatunk a reinkarnációra is, amikor egy ember meghal, de még a lélek nem született egy másik testben újjá. A magenta szín önmagában is különös, hiszen a szivárványban nincs jelen, mert a nem látható tartományban van: ez az ibolyán túli fény, azaz a lila és a vörös közötti állapot, egy rész kék és három rész vörös keveréke. Ilyen a március is: már elkezd lüktetni, keringeni az élet a növényekben, ébredeznek téli álmukból az állatok, bújnak a virágok a föld alól. Kezdődik a fészekrakás, a párkeresés, a területek kijelölése a természetben. A tél nyomait elmossák a tavaszi esők, elhordja a tavaszi szél és a napsütés kezdi felmelegíteni az elgémberedett tájat.

rai6.jpg

Ha a lila a halál, akkor a magenta a megtisztulás a vörös újjászületés előtt. Ha a lila a bűnbánat, akkor a magenta a feloldozás.

A magenta egyes nézetek szerint a lélekcsillag színe, amely a korona csakra fölött található. Az életbe vetett bizalom, az isteni kegyelem és a feltétel nélküli szeretet színe. A magenta szín ajándékaként úgy érezzük, hogy a Jóisten a tenyerén hordoz minket, bármibe kezdünk is, az támogatott. Érezzük, hogy milyen kockázatokat és végleteket nem kell vállalnunk. Örülünk a legapróbb dolgoknak, szeretettel és odaadással fordulunk minden és mindenki felé, legyen az állat, növény, embertársaink vagy akár a porszívónk. Örömmel végezzük feladatainkat, akár többet is képesek vagyunk elvégezni, mint általában. Boldogságunkban, céljainkban megingathatatlannak érezzük magunkat, céltudatosan serénykedünk és nem csak a magunk, de mások boldogsága érdekében is. Tudatára ébredünk érzéki kisugárzásunknak is. Meglévő kapcsolatunk új élettel telik meg, vagy éppen most talál ránk a szerelem, amely érzékiséggel teli, ám az állandóság ígéretét is hozza.

B067.jpg

A magenta színhez rendelt lap a Tarot-ban az Érmék Lovagja. A lap egy állhatatos, céltudatos, fáradhatatlan emberre utal, aki olyan, mint egy mesterember: a legapróbb részletekre is nagy gondot fordít, miközben gondolataiban már az egész mű kirajzolódott. Az ember érzi, hogy van Gondviselés, ami mindent áthat és ebben a Rendben mindennek megvan a maga ideje.

Maga a március is ezeket az érzelmeket generálja. Az ember ilyenkor kezd el valami megmagyarázhatatlan vágytól fűtve lelkesen takarítani. A puszta ablakpucolásban is örömünket lelhetjük. Díszítgetjük a lakásunkat, új szőnyeget veszünk, még a hűtő mögött is takarítunk, mintha mi is a fészkünket építenénk, akár a madarak. Saját testünket is elkezdjük gondozni, böjtölünk, fogyózunk, elkezdünk sportolni. A kertünkben ásunk, gereblyézünk, fákat metszünk, előkészítjük a terepet az új termésnek. Érzelmeink fokozódnak, ilyenkor képesek vagyunk anélkül szerelmesnek lenni, hogy szerelmünknek lenne tárgya. Régóta halogatott dolgainknak a végére járunk, a legutálatosabb hivatali ügyeinket vidáman elintézzük. Csodálatos ajándék ez az állapot, élvezzük ki! Ha ennek az érzésnek teret engedünk, esélyünk van arra, hogy az egész évünk jól meg legyen alapozva. Ez most a bizalom időszaka.

halak_1.jpg

Az előző posztban alaptéma volt a Vízöntő korszak, amelybe hamarosan belépünk. Ezt a Halak korszak előzte meg, amely nagyjából Krisztus születése táján kezdődött és egyben a Kereszténység kétezer éves uralmát fedi le. Így a magenta a Krisztus által hirdetett szeretet, könyörületesség, megbocsájtás és önzetlenség (ezek a tulajdonságok nagyon jellemzőek a Halak jegyűekre is). Talán nem véletlen, hogy a hal volt a korai keresztények titkos jele. A Halakkal  szemben található a Szűz jegy, melyhez a Szűz Mária kultusz kapcsolható és a nemiséggel szembeni tartózkodó, korlátozó hozzáállás. Ám az éremnek ez esetben is két oldala van: a Keresztény egyház kétezer éves fennállása óta nem egyszer visszaélt ezekkel az erényekkel és a nő talán még sosem volt ilyen megalázott és kiszolgáltatott helyzetben, mint a Halak korszakban. A magentában megbúvó kék  a manipuláció eszközévé tette a krisztusi tanítást, tömegpusztításra, harácsolásra és tömegek birkasorban tartására, irányítására használva fel az így szerzett hatalmat. Ez érthetően csalódottságot és bizalmatlanságot szült, ami napjainkra sok mindenkiben kétkedést váltott ki, a rendszer fenntarthatóságának, a szokások megtarthatóságának megkérdőjelezését eredményezte (olajzöld minőségek).

A Szűz jegy színe az olajzöld (a magenta komplementere). Amíg a magenta a bizalom színe, addig az olajzöld a reményé. A különbség talán a tapasztalatokban fogható meg. Míg a magenta tapasztalatlan, bizakodva néz a jövőbe, lesz-ami-lesz alapon, addig az olajzöld már rengeteg tapasztalattal, valódi csalódásokkal és kudarcokkal a háta mögött, reménykedve néz a jövőbe. A közös pont: az idő. A magenta és az olajzöld egy átmeneti időszakra jellemző, ahol fordul egyet a kerék, új dolgok kezdődnek, s ezt az átmenetet ki kell várni, ehhez idő kell. A színkörön belül a magentával kezdődik az egyik fejlődési folyamat, amikor az ember "kifelé" szerez tapasztalatokat, az olajzölddel azonban egy belső utazás, belső fejlődési folyamat kezdődik, tehát mindkettő egy új út kezdete. Mindkét szín erős kapcsolatban van a szeretettel, a szívvel, ám a magenta inkább egy kívülről jövő, mindent átható (isteni, férfias jellegű, aktív) szeretet, míg az olajzöld egy belülről, a saját szívünkből fakadó (anyai, feminin, megengedő) szeretet .

Az az ember, akinek magenta kihívásai vannak, gondban lehet saját női szerepével, feladataival, érezheti magát szeretetlennek, tisztátalannak (a szó nemesebb értelmében is), gondjai lehetnek a szexualitással. Szintén magenta kihívás lehet, amikor látszólag odaadó és önzetlen viselkedésünk ellenszenvet vált ki. Mindenki nyilván ismer olyan embert, aki mindent "értünk tesz", a "mi érdekünkben", azért mert "szeret". Ugyanakkor ezzel megfojt minket és tudatosan vagy tudat alatt magához akar kötni minket, le akar minket kötelezni vagy más célja van. Kihívásként előfordulhat, hogy bizalmatlanság merül fel egyrészt a többi emberrel kapcsolatban, másrészt az életben. Csalódott lehet. Mindenben csak a rosszat látja, állandóan kifogásai vannak, semmilyen tevékenység nem okoz neki örömet. Nincs az a kapcsolat, amelyben ő jól érezné magát, ahol úgy érezné, hogy szeretik és megbecsülik. A magenta ember hajlamos túlvállalni, túlhajszolni magát, elveszik a részletekben, aztán semminek nem ér a végére és éppen a saját dolgai szorulnak leginkább háttérbe. Álmokat kerget, nem látja a valóságot, általában rosszul becsüli meg a dolgok értékét és gondjai vannak az egyszerű, hétköznapi, praktikus ügyekkel.

A színhez kapcsolódó mester Pallasz Athéna (aki maga is a mesterségek istennője a görög mitológiában) ráirányítja figyelmünket az egyszerű, hétköznapi dolgokban rejlő szépségre és örömre, melyek áldást hoznak az életünkbe.

057.jpg

A Pallas Athénához rendelt lap a Tarotban a Kardok Nyolcas. A lap zavarodottságra, nyugtalanságra utal, amikor valami állandóan eltereli az ember figyelmét a magasabb célokról, ám az utat nem tudja végleg elzárni, céljaink elérésében nem akadályoz meg bennünket véglegesen. A lap utalhat arra is, hogy állandó kritikának vagyunk kitéve, ami hátráltat. A feladatunk az, hogy fejlesszük az akaraterőnket és tudatosítsuk magunkban azt, hogy ezek a negatív erők csak átmenetileg hátráltathatnak minket. Ideje elengednünk régi berögződéseket és sémákat ahhoz, hogy új dolgoknak adjunk teret.

Ebben a hónapban tehát érdemes testileg, lelkileg megtisztulni, tevékenyen felkészülni az előttünk álló évre. Ahhoz, hogy jó termést arathassunk, most kell alaposan megművelni a földet és gondosan elvetni a magokat. Szépítsük meg magunkat és otthonunkat, takarítsunk, lomtalanítsunk, méregtelenítsünk, szüntessük meg az akadályokat, hogy aztán gőzerővel beindulhasson az élet a Kos jegyében!

A bejegyzés trackback címe:

https://teres.blog.hu/api/trackback/id/tr555106216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása