teres 2012.12.06. 09:09

Megjött a Mikulás!

Nálunk a Mikulás jön, nem a Télapó. A Télapót az oroszoktól vettük át még annak idején, amikor a keresztény eredetű Mikulást kivitték a divatból. A két személy nem ugyanaz. Ezt csak úgy elöljáróban jegyzem meg. Tudtátok különben, hogy Szent Miklós Kis-Ázsiából származik? Örökölt vagyonát szétosztotta a szegények és a gyerekek között. Így lett ő a Mikulás. Mivel püspök volt, ezért eredetileg lila a ruhája és csak a Coca-Colának köszönhetően lett piros. Különben van Magyarországon egy Törökszentmiklós nevű hely, ami logikusan az ő személyéhez köthető. Hogy hogyan, azt nem tudom, majd egyszer megguglizom.

Egyik nap hallottam a rádióban, hogy az adventi naptár egy leleményes anyuka találmánya, akit gyereke állandóan azzal nyaggatott, hogy hányat kell még aludni karácsonyig. Ennek a gyermeknek készült az adventi naptár, amelyben kis ajándékok voltak napról napra december 1-től 24-ig. A gyermek felnőve remek üzleti lehetőséget látott a dologban és gyártani kezdte az adventi naptárakat.

Nálunk már jó régóta szokás a családban, hogy a Mikulás hozza az adventi naptárat. Az a jó, hogy hatodikán mindjárt hatot kibonthat az ember.

Idén a saját családomban is elkészült az első adventi naptár, ami remélhetőleg jó szolgálatot fog tenni a következő 20-30 évben. Csak elő kell majd venni és meg kell töltögetni finomságokkal.

A naptár nagyon egyszerű: varrtam 24 kis zacsit, mindegyikbe tettem három kis édességet (mert hárman vagyunk), spárgával bekötöttem és só-liszt gyurmából kis szívecskéket csináltam, amire a számokat írtam, majd ezt a spárgákra erősítettem.

Fénykép1342.jpg

Ma reggel pedig a kis zsákocskák katonás sorrendben várták az ébredező családot. A csemeténk még igen kicsi ahhoz, hogy a Mikulás és adventi kalendárium témakörére érdemben ráhangolódjon, úgyhogy szíve szerint sorban az összes zsákocskát kibontogatta volna, úgyhogy a reggeli fél órás magyarázás, a zsákocskák elrejtésének veszélye és némi hangemelkedés részemről már meg is volt. Nem tudom, hogy fog ez menni karácsonyig...

Fénykép1348.jpg

Fénykép1345.jpg

Virgácsot idén senki nem kapott. Remélem, Ti is jók voltatok!

A bejegyzés trackback címe:

https://teres.blog.hu/api/trackback/id/tr94950414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása