Drága Olvasóim!

Nyilván észrevettétek, hogy nagyjából egy éve nem írtam a blogba. Ennek számos oka van, melyek nagy része magántermészetű, még egy anonim blogban sem kívánom megosztani. Most viszont eldöntöttem, hogy folytatom a munkát és újra rendszeresen posztolok. Egyrészt azért, mert van mit megosztanom, másrészt azért, mert tulajdonképpen szeretek blogolni, harmadrészt pedig -és nem utolsó sorban- azért, mert sokan jeleztétek, hogy hiányoznak az írásaim. Most tehát újra felveszem a fonalat.

Hatalmas hír, hogy a tavaly már beharangozott dzsungeles takaró végre elkészült. Azért is nagy öröm ez számomra, mert egy olyan munkát fejeztem be, amit ki sem néztem magamból. Egyszer sem adtam föl, bár sokszor került be a sarokba pihenni néhány hétre. De aztán mindig előkerült, mindig dolgoztam rajta egy kicsit, végül eljutott a munka egy olyan szintre, hogy már semmi mással nem akartam foglalkozni. Bár kétségtelen: időnként azt hittem, hogy soha nem lesz kész.

takaró2.jpg

Néhány adat: a takaró közel 5 négyzetméteres, 150 darabból áll és 50 000 öltéssel készült. Majdnem teljes egészében kézi munkával.

Az elején még azt gondoltam, hogy varrógéppel fogom összerakni, de a második nagy levél fölvarrása után hisztériás rohamot kaptam, mert iszonyatosan nehéz volt a varrógép alatt mozgatni ezt a mennyiségű anyagot, úgyhogy abban a pillanatban el is dőlt, hogy ezt bizony kézzel kell megcsinálni.

Ekkor nekiálltam minden egyes applikációt kézzel fölvarrni és azt gondoltam, hogy ezzel meg is leszünk.

takaró7.jpg

 

takaró8.jpg

Aztán láttam, hogy ez még nagyon messze áll attól, hogy kész legyen. Elkezdtem finom steppeléssel körbevarrogatni az applikációkat, amitől már-már jó lett a dolog, de még mindig nem az igazi. És akkor itt csípődött be az a gondolat, hogy most aztán az egész fennmaradó helyet le kell steppelni, mert attól fog életre kelni a kép.

takaró4.jpg

Nagyjából ezen a ponton már semmi kétsége nem volt barátaimnak és rokonaimnak affelől, hogy komplett elmebeteg vagyok.

takaró3.jpg

takaró9.jpg

Nem adtam össze a munkaórákat (a saját érdekemben), de úgy hozzávetőlegesen 300 órára tehető. Hamarosan át is adom a megrendelőnek, aki remélem boldogan használatba veszi. Végülis az egész dolognak ez lenne a lényege.

Kedves Olvasóim!

Most több dologról is szó lesz, amik látszólag össze-vissza ügyek, de "van benne rendszer". Vagy inkább úgy mondom, fel lehet fedezni összefüggéseket.

Először is: év elején elkezdtem írni egy sorozatot a színekről, jelentéseikről, a hozzájuk kapcsolódó érzéseimről. Valahogy ez mostanában el-elmaradozik, késik. Nem azért, mert nem érdekel már a téma, hanem azért, mert olyan színekhez érkeztünk, amelyekkel nekem is sok dolgom van, így aztán nem tudtam objektíve nyilatkozni róluk. A sárgáról olyan dagályos bejegyzés-vázlatot írtam, hogy rossz volt visszaolvasni. Épp ezért vonakodom már egy hónapja közzétenni, de nem is tudtam átírni. Az olajzölddel sincs könnyebb dolgom, úgyhogy most teljesen máshonnan fogok közelíteni.

Másodszor is: nyilván tudjátok, hogy elhagytuk a nyáron Szegedet és Leányfalura költöztünk. Mivel még nincs saját ház, anyáméknál pecózunk. Ebből kifolyólag az életünk még kicsit kialakulatlan, az eddigi jól bevált rutinok itt nem működnek, másként jut idő munkára, főzésre, sütésre, miegymásra. Aki eddig követte a blogot, az láthatta, hogy szeretek sok mindennel foglalkozni, rengeteg dolog érdekel.

De a probléma pont ez. Hamarosan (februártól) vége a gyesnek, plusz házat akarunk venni és nekem lassan el kéne döntenem, hogy merre tovább. A blogot nagyon szeretném folytatni, de muszáj lesz eldöntenem, hogy a sok téma közül mi lesz az, amit megtartok. Nyilván ezt össze kell hozni valamiféle megélhetési tevékenységgel. Hosszú ideje tervezem egy saját brand létrehozását. Ennek alapja lesz a blog és nyilvánvalóan a horgolás. Saját termékskála, stílus, márkanév, stb. kialakításával foglalatoskodom egy ideje. Ezután tehát a blog is erre fog koncentrálni.

És itt jön a képbe az, amit a sárgáról és az olajzöld színről el tudnék mondani. Tapasztalataim a témában nagyon személyesek, úgyhogy ezúttal a színek leírása is a személyes élményeimből táplálkozik.

Sárga

A sárga az Oroszlán jegy (én is Oroszlán vagyok) és az augusztusi hónap színe. A sárgával elértünk a tudatosodáshoz, a saját személyiségünk meghatározásához. Ki vagyok én, mit akarok csinálni? A sárga nagyon sokat ad a tudásra. Szeret mindenféle témában tájékozott lenni, rengeteg dolog érdekli. Ám a gondjai pont ebből adódnak. Mivel sok mindent akar egyszerre, képtelen eldönteni, hogy mit is válasszon, ezért szétforgácsolódik a figyelme, az energiája. Attól fél, ha dönt, akkor le kell mondani sokminden másról, amiről pedig nem szeretne. De azt is tudja, hogy mindent egyszerre nem lehet. Ebben segíthet komplementere, a lila, amely az ősbizalom színe. Minden döntésünknél ott lebeg a kudarc lehetőségének szelleme: mi van, ha nem a jó utat választottam, ha becsődölök, mindenki a bukásomon fog röhögni. A sárga ezt nagyon rosszul viseli. A lila azonban ad egy finom reménysugarat: hátha még a végén jól jövök ki a dologból.

sárga.jpg

Különben a sárga embereket sokszor látjuk nagyon magabiztosnak, tudatosnak, határozottnak. Életigenlők, vidámak és ugyanezt sugározzák a többi ember felé. Tájékozottak, rendkívül műveltek, tehetségesek, jó velük egy társaságban lenni, aminek könnyen válnak vezetőivé. Amit meg lehet tanulni, azt a sárga tudja. Ezek a sárga szín ajándékai. A sárga szín a Napfonat csakra színe, mely a magabiztosság színe. Amikor összeszorul a gyomrunk a szorongástól, akkor nyilván éppen sárga kihívásokkal küzdünk és gondosan felépített egónkat éri támadás.

(Megjegyzem az ego nem az ellenségünk. Ha nem lenne egónk, akkor egy kiló kenyeret nem tudnánk venni a boltban. A három alapszín az élet három fő területéhez tartozik, melyek életünk oszlopaiként foghatók fel. A kék a lélek, a sárga a szellem, míg a vörös a lét pillére. Ha ezek közül valamelyiket elnyomjuk, vagy elhanyagoljuk, akkor könnyen billen az egész rendszer. Az egót nem kell leépíteni, de nem is szabad hagyni, hogy minden máson eluralkodjék.)

flk_aura-soma-tarot_42_kis-arkanum_kelyhek9.jpg

Ugyanakkor a sárga hajlamos az infantilizmusra, túl könnyelmű és felelőtlen. Hajlamos a depresszióra, kudarckerülő, önbizalom hiányos, lusta. Ellentétben komplementerével, a lilával, aki mindig nagyon komoly, megfontolt, csendes. (Bővebben itt olvashatsz a liláról.)

flk_aura-soma-tarot_51_kis-arkanum_kardok-kiraly_kuthumi.jpg

Tehát az én életemben a sárga azt a helyzetet mutatja, amikor el kell döntenem, hogy ki is akarok én lenni, milyennek akarok látszani a világ felé. Ezt én teremtem meg a saját tudásommal. S ha döntöttem, akkor annak viselnem kell minden következményét, legyen az jó vagy rossz. És ez a döntés, az ebbe fektetett energia tesz engem határozottá, magabiztossá. A sárgára jellemző analitikussággal kell megvizsgálni magam: mihez értek, mit szeretek csinálni, miben lelem örömömet, milyen adottságaim vannak, mit tudok hosszú távon felvállalni és hogy ez az egész beilleszthető-e a világ folyásába, rendjébe. A sárga tehát a tudatosan kialakított személyiségünk színe. Azokat a kereteket jelképezi, amelyeket mi szabtunk az életünknek.

Feltűnhetett olvasás közben, hogy a sárga kihívásai igencsak visszaköszönnek mai világunkban. Ennek az az oka, hogy az iszonyatos információáradatban teljesen elveszünk. A mi mostani világunkban a tudás hatalom: szinte kötelezőnek érezzük, hogy mindenről sokat tudjunk, tájékozottak legyünk. Semmiről nem akarunk lemaradni, sem a divatokról, sem a karrierről, sem a családról, vagy szerelemről. De néha belátjuk: egyszerűen nem lehet mindenhol megállnunk a helyünket, nem lehetünk mindenhol ott, nem vehetünk meg mindent, amit megkívánunk, nem járhatunk mindenkivel, aki megtetszik. Egyszer csak el kell döntenünk, hogy így vagy úgy legyen. És akkor viszont le is kell mondanunk valamiről, ami lehetett volna a miénk. A lila abban segít, hogy könnyebben el tudjuk engedni és hogy ne agyalás útján döntsünk, hanem hallgassuk meg a belső hangot, ami úgyis megsúgja, hogy mi az igazán jó választás számunkra.

(Nagyon érdekes különben, hogy a színhez tartozó Tarot lap és a halványsárga fénysugárhoz rendelt Kuthumi mester Tarot lapja is 6, azaz 4+2=6 és 5+1=6, tehát a Szeretők lapjának száma. A Szeretők lapja is a döntéshozatalról szól.)

Olajzöld

Amíg a sárgában azzal foglalatoskodtunk, hogy létrehozzuk a személyiségünket, önállóvá váltunk és roppant tudatossá, addig az olajzöldben már elkezdünk egy önálló életet ezzel a személyiséggel, akivé váltunk. Ám ez nem egy könnyű út, mert minden döntésünkben, minden egyes lépésünkben ott van a kudarc lehetősége. És kisebb-nagyobb bukásaink egész biztosan lesznek.

Az olajzöldben rengeteg cselekvésvágy van. Azt az embert jelképezi, aki önmaga által hajtva akar állandóan tenni valamit. Itt elsősorban a lélek tettvágyát érhetjük tetten, aki valami magasabb rendű létforma felé törekszik. Ez pedig a saját szívünk felé vezető út. Hatalmas lépést teszünk előre, kilépünk a biztonságos környezetből és elindulunk egy eddig nem ismert úton, a saját utunkon. Ebben rengeteg örömteli tapasztalat van. Kialakul egyéni világképünk, merész lépésekkel addig megoldhatatlannak tűnő problémáknak is nekirugaszkodunk. Tévedhetetlenül haladunk előre az Én kiteljesítése felé, ami később az Énünkön való túlemelkedéshez vezet. Rossz úton jár azonban az, aki az Ént figyelmen kívül akarja hagyni.

olajzöld.jpg

Az olajzöldnek tehát az a kihívása, hogy a próbálkozásai eredménytelenek, falakba ütközik, rossz tapasztalatokat szerez. A kudarc és csalódás eredményeképp csalódottá, keserűvé válik. Nagyon rosszul éli meg, ha valami nem sikerül és azt a személyiségére mért csapásnak tekinti. Csalódottságában depressziós lesz, mérges, akár gonosz is. Úgy érzi, hogy minden elvetett magja terméketlen talajra hullott, ezért inkább már nem is csinál semmit. Képtelen lesz az akadályok leküzdésére, semmi nem hajtja.

flk_aura-soma-tarot_91_death-return_halal-visszaut.jpg

Az olajzöld komplementereként a magenta rengeteg reményt és szeretetet hordoz. A puszta lét örömét. Ebből táplálkoznak az olajzöld ajándékai: ha kudarcainkat nem tragédiaként éljük meg, hanem fontos és elhagyhatatlan élettapasztalatokként, ha tudjuk, hogy minden kisebb halált egy újjászületés követ, ha megértjük, hogy ezektől a tapasztalatoktól (bármily keservesek is legyenek) csak épülünk és gazdagodunk, akkor már nem is tekintjük ezt az állapotot csapásnak. A magentából merített életszeretet, a gondviselésbe vetett hit, a jövőbe vetett remény átsegítenek minket a nehéz pillanatokon, csalódásokon, a személyiségünket ért csapásokon. Az olajzöld személyiség éppen ezért tud sokat segíteni másoknak: rengeteg benne az együttérzés, a megértés és az elfogadás, miközben hagyja, hogy mindenki a saját útján járjon és saját tapasztalatokra tegyen szert. Igazi anya-energia (nem véletlen, hogy a Szűz jeggyel társítható szín), a bölcs anya, aki engedi gyermekét élni, megérti és vigasztalja, elfogadja és szereti olyannak, amilyen, de nem irányítja és nem uralkodik gyermekén.

B007.jpg

Az olajzöld színhez rendelhető másik Tarot lap a Diadalszekér, amely a Szeretők lapját követi. A döntéshozatalt tehát az elhatározás követi, hogy elindulunk saját utunkon. De még nem találtunk rá. Ahhoz, hogy az ember a saját útját járja (ez lesz a zöld szín), azaz a saját szívére hallgasson, még sokat kell tapasztalnia. Csak ezután tudjuk eldönteni, hogy mi az, ami igazán fontos.

Az önmegismerés témakörében igen fontos szerepet játszik a Grál szimbolikája. A szent kehely keresése tulajdonképpen a teljesség keresése, amelyben Isten nyilvánul meg. Az út tehát annak a harcosnak az útja, aki minden erejét (testi, lelki, szellemi értelemben) a cél elérésére szenteli és kitartóan halad felé. Az Én kiteljesítése azért fontos, mert egy gyenge Én az isteni Önvalóval való találkozáskor könnyen csapdába esik. Összetéveszti saját Egóját az isteni Önvalóval, így spirituális bohóccá válik (számtalan példát tudnék sorolni). 

Ahhoz tehát, hogy rátaláljunk a saját utunkra, szívünk igazi vágyára, életünk valódi feladatára, előbb meg kell ismernünk önmagunkat. Ehhez viszont el kell kezdeni "csinálni" az életet. Ami sokszor buktatókat is tartogat számunkra. Tanuljunk ezekből, hiszen ezek visznek közelebb valódi önmagunkhoz!

Még régen eszembe jutott, hogy milyen jó lenne csinálni egy olyan takarósorozatot, amely az álmainkat ábrázolja. Nem kell itt amolyan chagallos vagy dalis szürreális képvilágra gondolni mindjárt! Nekem ennél valamivel földhözragadtabb álmaim vannak, amiket el tudok képzelni hatalmas ágytakarókra varrva. Le is ültem annak idején rajzolgatni és lett néhány tök jó tervem.

Sajnos azonban egy ilyen takaró megvarrásának igen nagy alapanyag költsége van, így aztán nem álltam neki tucatjával a 2x2 méteres dupla vastag, bélelt, rátett mintákkal díszített, kézzel hímzett takarókat gyártani. Gondoltam várok, megvárom a nagy alkalmakat.

Az első takaró -ami egy kis tavat ábrázolt aranyhalakkal, hatalmas zöld levelekkel és lótuszvirágokkal- egy ismerős pár esküvőjére készült el nászajándék gyanánt. Ekkor kiderült, hogy az anyagköltség a kisebbik része a "bulinak", munkaórában már igen jelentős a dolog. Úgyhogy megint vártam.

Viszont terveim ismeretében elkezdtem gyűjteni mindenféle csodálatos anyagot, mondván: milyen jó lesz ez majd ehhez, meg ehhez a takaróhoz. A költözködésnél ki is derült, hogy a gyűjtemény igen tetemes súlyt tesz már ki. :)

De, hogy a sors azért mégiscsak milyen kegyes: egy barátnőm úgy döntött, eljött az ideje, hogy az ő otthonába is kerüljön egy szép darab. Elmondtam neki egy másik "álmom", ami szerencsére neki is tetszett, úgyhogy éppen nagy munkában vagyok, mert készül az "Álmokba takarózni" sorozat No. 2. darabja.

Ez a takaró egy színes, mindenféle virágok, levelek, pillangók és két tukán alkotta dzsungel lesz. Még összetettebb lesz, mint a zen tó, és pillanatnyilag elképzelésem sincs, hogy hogyan fogok egyensúlyozni a varrógép alatt egy több mint négy négyzetméteres anyagot.

jungle1.jpg

Addig is, amíg a mű teljes egészében elkészül, mutatok néhány képet a részletekről. Ezek itt a tukánok, egyelőre még szemek nélkül, fércelve.

jungle2.jpg

Itt már alakulnak a virágok is. A körbevarrás még izgalmas kontúrokkal fogja gazdagítani az összképet. Az egész takaró pedig még meg is lesz tűzve különböző színű cérnákkal.

jungle3.jpg

Még másik virágok is vannak, hogy még színesebb legyen a kép. Itt is a szirmok között még zöld indák lesznek.

jungle4.jpg

Alakulnak a tipikus nagy zöld levelek.

jungle5.jpg

Meg a kis zöld levelek is kanyarognak fölfelé az alapra.

jungle6.jpg

És az összkép, ami még nem teljes, mert további virágok és pillangók gazdagítják majd.

Azért is osztom ezt meg, mert ha valaki vágyik ilyesmire (mondjuk karácsonyra), akkor érdemes már most megrendelni, hogy el is tudjak vele készülni. Elég aprólékos munka.

Ami a takaró árát illeti: függ a mérettől és a kép részletességétől. Minden esetben egyéni ajánlatot adok.

Várom tehát a kívánságokat és az ötleteket is!

Üdv,

Eszter

teres 2013.09.06. 09:06

Kreajz


kreajz logo.jpg

Hogy én mit gondolkodtam ezen a néven! És tuti, hogy nem én vagyok az első e földtekén, akinek ez eszébe jutott. Na, mindegy! Ez lesz a neve annak a rajzkörnek, amit október első hetétől indítok Leányfalun. Mi ez? Megpróbálom röviden és érthetően összefoglalni.

Arra gondoltam, hogy megpróbálok kitalálni valami hasznos elfoglaltságot gyerekeknek. Nem az egészen kicsiknek, hanem úgy 10 éves kortól fölfelé. Az elfoglaltság alapját a rajz képzi.

Végiggondoltam, hogy mik azok a dolgok, amiket ennyi idősen szívesen csináltam volna, sőt, még most, iparművészként is szívesen csinálnék. Aztán azon is gondolkodtam, hogy olyan játékos feladatok legyenek ezek, amik észrevétlenül talán, de folyamatosan fejlesztenek, elgondolkodtatnak, megismertetnek. Így aztán szép lassan kirajzolódott előttem a Kreajz programja.

A Kreajz foglalkozásokon fokozatosan haladunk végig a rajzolás különböző területein: megismerkedünk a színekkel, a tónusokkal, a vonalakkal és foltokkal, a betűkkel, a kompozícióval, mindenféle rajzi kifejező eszközzel és technikával. Minden egyes alkalommal olyan feladatokat oldunk meg, amiknek segítségével bekapcsoljuk a jobb agyféltekét a gondolkodásunkba. (Figyelem! Ez nem egy jobb agyféltekés rajztanfolyam! Senkivel sem akarom elhitetni azt a badarságot, hogy három nap alatt Leonardót lehet valakiből csinálni. Nincs is szükség rá.) A foglalkozások során, ahogy az egyes technikákat tanuljuk, példákat keresünk és elemzünk a művészettörténetből vagy más kultúrterületekről. Alkalmanként vendégünk is lesz, aki egy-egy dologról bővebben mesél és bekapcsolódik az alkotásba.

Fogunk képregényt rajzolni, plakátot festeni, mítoszokat teremteni, betűt metszeni, ízekre szedjük a nagy festményeket, pöttyökre szedjük a tájat, tervezünk tapétát, újságot és még annyi mindent csinálunk, hogy felsorolni is nehéz. Mindeközben megtanulunk látni és önállóan alkotni, megismerjük egymást és önmagunkat, megtanuljuk becsülni az alkotómunkát, különbséget tenni esztétikus és silány munka között. Megtanulunk elmélyülten, koncentráltan és kreatívan dolgozni, problémákat megoldani, hallgatni az intuícióinkra.

A rajz segít azoknak is, akiknek olvasási-, írási- vagy összpontosítási nehézségei vannak.

Aki szeretne a későbbiekben még jobban elmélyülni a rajzolásban vagy esetleg felvételizni szeretne rajzból, annak is ajánlom ezt a tanfolyamot.

Az Aba-Novák Galéria a tanév során készített munkákból kiállítást kíván rendezni.

Technikai tudnivalók:

Aki szeretne a Kreajz foglalkozásaira jelentkezni, az hívjon fel engem (Sólyom Eszter +36 30 561 10 81)! 

A foglalkozásokon a sima iskolai rajzfelszerelésre lesz szükség, nem kívánok semmi extrát. Ha mégis, akkor előre szólok.

A foglalkozásokat 10 éves kortól ajánlom.

Minden héten szerdán délután háromtól ötig alkotunk a leányfalusi Ravasz László Könyvtárban. Az első alkalom október 16-án, szerdán lesz.

A foglalkozások ára havonta 4500 Ft/fő. Testvéreknek 4000 Ft/fő.

Szeretettel várok minden kedves Érdeklődőt!

teres 2013.09.04. 09:04

Horgolókör indul!

Kedves Érdeklődők!

Az első Horgolókört jövő hét szerdán, azaz szeptember 11-én tartjuk a leányfalusi Könyvesbolt és Kávézóban. 10 órakor kezdünk, úgyhogy aki még kávézgatni szeretne, az korábban jöjjön!

Hozzatok magatokkal egy darab 2,5-3-as horgolótűt (ami van otthon), és 3-4 gombolyag különböző, egymáshoz passzoló színű Catania vagy Capri fonalat. A tahisi híd lábánál van egy mindenfélét árusító bolt, ahol be lehet ezeket szerezni. Egy kisolló is elkél.

Ami a továbbiakat illeti: ha mindenkinek megfelel, akkor szerda délelőttönként 10 órától 11-ig tartanánk a Horgolóköröket, aminek alkalmankénti ára 1200 Ft lesz. Lehet majd bérletet is váltani, akkor olcsóbban fog kijönni egy alkalom.

Szeretettel várok minden kedves Érdeklődőt!