Korábban már megosztottam pár receptet, amikkel ki lehet váltani a bolti termékeket. A házi készítésű felvágott, szendvicskrém, sajt nagy előnye, hogy sokszor az előállítása töredékébe kerül a boltinak, csak olyan van benne, amit jó szívvel megetethetünk a családdal és az elkészítése szerez néhány kreatív percet. Nem is beszélve a dicséretek bezsebeléséről. Ezeket a recepteket az alábbi linkekre kattintva megtalálhatjátok:

http://teres.blog.hu/2012/12/02/mit_kenjunk_a_kenyerre

http://teres.blog.hu/2012/06/28/kosarkak_korallok_es_kovaszos_uborka

http://teres.blog.hu/2012/11/30/kenyer_474v

http://teres.blog.hu/2012/08/29/nyar_vegi_porges

http://teres.blog.hu/2012/06/14/csirkemajpastetom

 

Ezúttal néhány további tippel, recepttel egészíteném ki a fentieket.

Felvágottak

Felvágottként hasznosítható gyakorlatilag mindenféle sült hús hidegen. Éppen ezért, ha húst sütök, mindig úgy számolok, hogy maradjon hideg sültnek való is.

Maradék grillcsirke, sült csirkecomb esetén a már kissé kihűlt, de még puha húst szépen le szoktam fejteni a csontról, apró darabokra tépkedem és egy kis tálba teszem. Az egészet nyakon öntöm a pecsenyelével és berakom a hűtőbe. Ha kihűlt, akár még szeletelhető is, de csak úgy apránként a kenyérre halmozva kis salátával, savanyúsággal is igazi csemege.

Maradék rántott húsokból is csodálatos szendvicseket lehet rittyenteni egy kis házi majonézzel (receptet fogok írni később), paradicsommal, paprikával, miegymással.

A fasírozott szintén isteni hidegen.

Nem kell tehát megszakadni a tűzhely oltárán ahhoz, hogy az ember házi felvágottakat szolgáljon fel a családjának, így elkerülhető egy csomó adalékanyag, csomagolóanyag, ipari szalonna, nitrites pácsó, szója és ki tudja még mi minden.

Húsos témában megosztom veletek az egyik legnagyobb népszerűségnek örvendő receptemet:

Tepertőkrém: Ehhez veszek 20-25 deka tepertőt (a család kapacitásától is  függ). Ha bőrös, akkor levágom róla a kemény bőrt, ha nem, akkor úgy, ahogy van, ledarálom húsdarálón vagy konyhai robotgépben krémes állagúvá darabolom. Egy tálban összekeverem sóval, borssal és dijoni mustárral, ízlés szerint. Az a jó, ha magos mustárt tudunk használni, de ha nincs más otthon, akkor a sima mustár is jó bele. Ha még nem elég savanykás a mű, akkor némi citromlevet lehet belefacsarni. Mi úgy szeretjük, ha karakteresen savanykás az íze. Nem kell hozzá feltétlenül friss tepertő: nekünk a múltkor a hűtőben felejtett tepertő kicsit megszívósodott, így az élvezeti értéke csökkent, viszont nem volt avas, tehát tökéletes tepertőkrém alapanyag lett belőle. Friss kovászos uborkával vagy más savanyúsággal is kiváló.

Fűszervajak

A fűszervajak kiváló kiegészítők roston sült húsokhoz, de simán kenyérre, pirítósra téve is nagyon finomak. Mindig úgy kezdjük, hogy 10 deka vajat hagyunk szobahőmérsékletűre melegedni. Ez nyáron nem fog sokáig tartani. Ha már keverhetően puha, akkor kezdünk bele a fűszerezésbe, majd a kész művet kis tálkába kanalazzuk és visszatesszük a hűtőbe.

Az én igazi kedvencem, sajnos, nem saját fejlesztés, de a nővérem hozzájárult a közzétételéhez.

Citromos-mustáros fűszervaj: a puha vajba megmosott citrom héját reszeljük. Mondjuk egy egész citromét. Akár egy kis citromlevet is csorgathatunk bele. Kb. 1 teáskanál magos mustárt (lehetőleg dijonit) teszünk hozzá, leheletnyi őrölt koriandermagot szórunk bele, majd picit megsózzuk. Jól összekeverjük és mehet a hűtőbe. Frissen grillezett húsokra ráolvasztva konkrétan orgazmikus, de egy szelet pirítóson friss salátával is utolérhetetlen.

Zöldfűszeres vaj: a puha vajba két gerezd összezúzott fokhagymát, pici sót, és egy marék ízlés szerint válogatott friss (!), apróra vágott zöldfűszert keverünk. Nekem általában az is elég, ha egy marék petrezselyem van benne és esetleg egy kis snidling. A variációk száma végtelen.

Házi túró és sajt

Én nem tudok mindenféle bolti sajtokat leutánozni, de nem is célom. Egyszerűen, mindenféle oltóanyag nélkül gyártom a sajtot sima házi túróból. Egyáltalán nem bonyolult az eljárás, némi időt azonban igényel, amíg megszikkad a sajt. Nálunk sosem sikerül keményre szikkasztani, mert addigra elfogy. A gyerek kifejezetten imádja.

Az első lépés, hogy lehetőleg termelőtől vegyük a friss, házi tejet. A szegedi piacon 160-180 HUF-ba kerül egy liter. Egy liter tejből általában minimum 10 deka sajtot ki lehet hozni (nyilván a zsírtartalom ezt nagyban befolyásolja). Én három literrel indítok. Felforralom, kb. 1 litert kiveszek belőle, mert az kell a heti kávéba. A többiből dolgozom.

Túró: A kb. két liter forró tejbe teszek 1,5-2 evőkanál sót (ezt mindenki tapasztalja ki, hogy mennyire sósan szeretné). Ha csak túrót akarunk csinálni, akkor egyáltalán nem is kell bele só, de ha tovább megyünk és a sajtra hajtunk, akkor kell. Ezután 2-3 evőkanál 10 %-os ecetet keverünk a tejbe. Lehet citromlével is csinálni, de abból lényegesen több kell. Most hagyjuk, hogy az ecet összerántsa a tejet. Amikor látjuk, hogy a savó elvált a többi résztől (ha nem, akkor tegyünk bele még egy kis ecetet), akkor a tiszta mosogatóba teszünk egy nagyobb szűrőt, amit kibélelünk egy tiszta textilpelenkával vagy konyharuhával. (Lehetőleg olyannal, amit nem öblítettünk ki illatos öblítővel, mert akkor valószínűleg "karibi orchidea édenkert" íze lesz a sajtunknak, túrónknak.) Az egész tejes valamit öntsük bele a szűrőbe és várjuk meg, amíg a savó lefolyik róla. Aki szereti a savót meginni, az ezt az egész műveletet egy lábas fölött csinálja, hogy fel tudja fogni a savót. Ha a túróra hajtottunk akkor egy tálkába szedjük ki a jól kicsöpögött túrót (krémesebb lesz, mint a bolti, mert benne van a tejföl is) és használjuk kedvünk szerint. Lehet belőle finom kőrözöttet vagy más túrókrémet csinálni, akár édeset is (ha nem sóztuk meg).

Sajt: A sajthoz a tejet mindenképpen sózzuk meg. Ha szeretnénk ízesíteni a sajtunkat, akkor az ízesítő anyagokat még azelőtt keverjük bele, hogy leszűrnénk.

Fénykép2026.jpg

Ez egy lilahagymás-petrezselymes változat. Ha minden benne van, akkor szűrjük le.

Fénykép2027.jpg

A lecsöpögést követően a pelenka négy sarkát ügyesen fogjuk össze, spárgával kötözzük meg és próbáljuk felszerelni a mosogató fölé, hogy a savó továbbra is csöpöghessen.

Fénykép2030.jpg

Egész éjszakára hagyjuk ott, hogy minél jobban kiszáradjon. Másnap csomagoljuk ki és tegyük tányérra. Lehetőség szerint le se takarjuk, úgy tegyük a hűtőbe, hogy még szikkadhasson. De tulajdonképpen innentől kezdve a sajt fogyasztható.

Fénykép2037.jpg

Mivel ízesítsük a sajtot? Akármivel.

Néhány tipp: lilahagymás-petrezselymes, fokhagymás-majorannás, aszalt paradicsomos-diós, zöldfűszeres, kapros-fokhagymás, medvehagymás, stb. De tulajdonképpen tényleg bármivel, amihez kedvet kapunk.

Apropó, medvehagyma!

Tudom, hogy már nincsen szezonja, de azért megosztom a tapasztalatokat. A tavasszal egy kedves pécsi barátunk jókora medvehagyma mennyiséggel állított be. Törtük a fejünket a nővéremmel, hogy mi a bánatot csináljunk vele, mert ez ahhoz nagyon sok, hogy frissiben megegyük. Végül jött a mentő ötlet: csináljunk medvehagyma-pestót! A dolog annyira egyszerű, hogy nem is igaz. Turmixgépbe bele a megmosott, letörölgetett medvehagymát, s turmixolás közben adagoljunk hozzá az extra szűz olíva olajat! Semmi egyéb.

Fénykép1921.jpg

A pépet tegyük tiszta befőttes üvegekbe (kicsikbe), jól zárjuk le és mehet a hűtőbe. A pesto felhasználási területe igen széles: ízesítőnek spenótba, vajkrémbe, túrókrémbe, husitöltelékbe, sós sütikbe, fűszervajba, házisajtba. Vagy egyszerűen leheletnyi rétegben pirítósra. Különösen télen, amikor nagy szükség van vitaminra. Elvileg még hűtő nélkül is eláll sokáig (bontatlanul), de arra ügyeljünk, hogy a pép tetején legyen egy réteg olíva olaj lezárásnak, hogy ne buggyanjon meg!

Remélem, hogy eme néhány recepttel kedvet csináltam ahhoz, hogy a bolti kutyulmányokat házi kutyulmányokra cseréljétek. Kellemes és vidám kísérletezést kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://teres.blog.hu/api/trackback/id/tr335358485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása