teres 2013.06.08. 11:03

Narancs

Elérkezett június. Sajnos, azt nem állíthatom, hogy ezzel a nyár is eljött volna: azt is mondhatnám, hogy enyhe telünk van. Rémes ez az eső és hideg, de akkor sem vagyok hajlandó júniusban bekapcsolni a fűtést, ha piros hó esik. Viszont remek alaklom ez, hogy megosszam veletek e havi színünket, a narancssárgát.

mandala-nepal-2.jpg

Különös színhez érkeztünk. No nem önmagában, hanem komplementerével, a kékkel együtt, a narancs sokat elárul mai világunk problémáiról. Érdekes módon ez a polaritás az, aminek ajándékait és kihívásait legtöbbször tapasztalom a szűkebb és tágabb környezetemben élőknél. Sajnos, inkább a kihívásait.

Mint mindig, most is idevágó filmajánlattal kezdem: Stanley Kubrick Mechanikus narancs (Clockwork Orange) című filmjét citálnám ide, ha találtam volna olyan linket a Neten, ami oda irányítja kedves Olvasómat, de nem találtam. Ezt csak egy okból nem sajnálom: rettenetesen ütős a film, csak erős idegzetűeknek ajánlom, úgyhogy ha valakit érdekel, szerezze meg DVD-n.

A-Clockwork-Orange-a-clockwork-orange-14752233-965-577.jpg

Viszont amit igen jó szívvel ajánlok a témában, az Hermann Hesse Nárcisz és Goldmund című könyve. Én magam többször is elolvastam és mindannyiszor hatalmas élményt okozott. Ígérem, ettől senki nem fog sokkot kapni. A mű tökéletesen bemutatja egy narancs (Goldmund) és egy kék (Nárcisz) ember barátságát, életútjukat. Tényleg megéri elolvasni, ezért nem is mondok most többet róla. Viszont egy korábban híres amerikai zenekart, a Kansast is megihlette a középkori történet: https://www.youtube.com/watch?v=hHlWXYxQ0Ls

Na, ennyi kulturális ajánló után most már mesélek erről a színről.

A narancssárga színhez rendelt jegy az Ikrek, illetve ez a köldök csakra színe is. Ez utóbbi működésének egyensúlyán múlik, hogy energiával teli, lelkesen ébredek-e reggel, vagy csak szeretném valahogy  kihúzni ezt a napot és a körülmények áldozatának tekintem magam. A köldök csakra a személyes erőnk, önbizalmunk kinyilvánításának központja, ezen keresztül teremtünk kapcsolatot a világgal és éteri testünkkel. Egyéniségünk központja is, amely befolyásolja, miként veszünk részt a társadalomban, mennyire akarunk megfelelni a társadalmi elvárásoknak, s ennek sokszor éppen a hatalomvágy (kék minőség) a mozgatója. Ha ez a csakra alulműködik, akkor enerváltak, céltalanok és levertek vagyunk.

A vörös (szenvedély, energia, erő) és a sárga (tudatosodás, életöröm, ego) egyenlő arányú keverékeként erre a színre a kamaszkor (14-21 év) a legjellemzőbb. Ha láttunk már ízig-vérig kamasz fiatalt, akkor a narancs színt is jobban meg fogjuk érteni. Egyik oldalról a narancs az életörömnek, a buzgó szexualitásnak, a tervek gyártásának, a szabadságnak és az emberekkel való kapcsolódási vágynak a színe. Ebben a korban érzelmileg nyitottak vagyunk, bátrak szépek és erősek, lelkesek. Szabadon akarjuk követni vágyainkat, vágyunk a külvilág elismerésére, gondtalanok vagyunk és nagyon ösztönösek. A kamasz gyermek már rengeteg saját ötlettel, tapasztalattal rendelkezik, de még érzelmileg és anyagilag is erősen függ a szüleitől. Szabad kalandozásai ha balul ütnek ki, szüleihez tér vissza segítségért.

Másik oldalról azonban a gondtalanság sokszor felelőtlenséggel párosul, csodálatos terveink következményeit nem tudjuk felmérni, emberi kapcsolatainkba érzelmileg nem merünk belefolyni, erős szexuális vágyunkat csélcsap módon éljük meg, instabilak, kontrollálatlanok vagyunk és hiányzik belőlünk az együttérzés. Ez a lázadás időszaka is, ami mindig valamilyen hatalom (kék) ellen irányul és ami nem mentes a manipulációtól sem.

Ha a narancs színnek főleg az árnyoldalait éljük meg életünkben, akkor annak nyilvánvalóan lappang valami a  hátterében. Míg a korall a meg nem fogható félelmei miatt kötött nehezen kapcsolatokat, addig a narancs már igenis tudatában negatív tapasztalatainak: elutasítottság, szeretethiány, kirekesztettség. Nem kizárt, hogy az ilyen problémákkal küzdő ember gyerekkorában (vagy akár később is) súlyos és nagyon komoly testi vagy lelki erőszak áldozata volt. Legyen szó nemi erőszakról, rendszeres rettegésről, megalázottságról, szeretetlenségről, mind-mind a hatalommal, elsősorban a szülőkkel (apával) lehet összefüggésben. Ha ezeket nem kezelik, nem oldják fel és engedik el, a narancs emberek elkezdenek túlkompenzálni. Ez többféle képpen is megnyilvánulhat: a túlfűtött, ám érzelemmentes szexualitástól (fűvel-fával lefekszik) mélyen belül azt várja, hogy valaki majd csak megszereti. Hajlamos függőségekre, szenvedélybetegségekre. A szeretetért képes megalázkodni. Erősen ki akarja vívni a külvilág elismerését, ám belül bizonytalan, sebezhető. Állandóan vár valamire, de nem tudja megfogalmazni, hogy mire. Elégedetlen: folyamatosan változtatni akar, de a sok ötletében szétforgácsolódik, végül döntésképtelenné válik és nem csinál semmit. Ezekre a problémákra hívja fel a figyelmet a narancs színhez rendelt Tarot lap, a Botok Apródja.

images.jpg

A színhez rendelt mesterek Lao Ce és Kwan Yin. Az égi Apa és Anya arra hívja fel figyelmünket, hogy múltbeli sérülésinkre békével tekintsünk. Fogadjuk el, hogy karmikus feladatokat teljesítünk. A múlt rossz tapasztalatai alól csak megbocsájtással tudunk felszabadulni. Lao Ce a béke, a következetesség, míg Kwan Yin a könyörület, az aktív szolgálat és a megbocsájtás energiáját adja nekünk. Felhívják figyelmünket a helyes családi szerepmodellek (apa-anya) helyreállítására. A feldolgozatlan sokkok bizonytalansághoz, döntésképtelenséghez, beteges függőséghez vezetnek. A múltbeli fájdalmakat el kell engedni ahhoz, hogy új terveink lehessenek.

flk_aura-soma-tarot_60_kis-arkanum_kardok5_laoce-kuanjin.jpg

A mesterekhez rendelt lap a Kardok Ötös, amely vereséget, megaláztatást jelez. Ha megismerjük életünk összefüggéseit, hogy mi miért történik, és ezt elfogadjuk, akkor fog felmerülni a változtatás igénye. Az elszenvedett megaláztatásink nem feltétlenül foghatók fel értelemmel és általában legősibb félelmeinket érintik. Ám a szellem képes az élet tragédiáit termékeny tanulási folyamattá alakítani. A lap rámutat, hogy az ilyen helyzetek nagy felismerésekhez vezethetnek, ráébredünk, hogy a bukás és szenvedés során szerzett tapasztalok az élet és a fejlődés elengedhetetlen részei. Teher alatt nő a pálma. A magasabb rendű igazsághoz csak úgy kerülhetünk közelebb, ha időnként a korábbi rendszer összeomlik. Gyakran azonban éppen a biztonsági játék, a konfliktus kerülés vezet az ilyen leckékhez. Nehogy azt higgyük, hogy az életet meg lehet úszni csapások nélkül!

Ha ezt elfogadjuk, könnyebben el is tudjuk sérelmeinket engedni, hogy új alapokra helyezhessük életünk. Ha sikerül találnunk magunkban egy békés pontot (kék), onnan egészen más fényben fogjuk látni vágyainkat (narancs). A béke pillanatában felismerjük, hogy ami valóban a miénk, azt úgyis megkapjuk, ami viszont nem, azt el kell engedni, nem szabad tovább bele kapaszkodni. A Buddhizmusban igen elterjedt szín a narancssárga: arra utal, hogy megszabadulva vágyainktól és szenvedéseinktől (narancs) elérhetjük a legbensőbb békénket (kék). Vagy éppen fordítva: békével szabadulunk meg vágyainktól.

300px-tel_dan_stele_2.jpg

Az Ikrek jegy világkorszaka az i. e. 6000-4000 évre tehető. Ekkor alakult ki az írásbeliség, felmerült az igény a gondolatok rögzítésére, a kapcsolatteremtésre, a kapcsolattartásra. Egyre nagyobb szerepet kapott az intellektualitás. Megindult a kereskedelem, ezzel együtt pedig a megszokott környezet elhagyására, vándorlásra való igény is. A Nyilas polaritásának köszönhetően elkezdődtek a tengeri felfedezések, együttes hatásuknak köszönhetően sokat változott a munkakultúra és a civilizáció.

A nyár első hónapjában magunk is tele vagyunk életörömmel, nyaralási tervekkel, ismerkedési vággyal. Kinőtt kapcsolatainkat megszakítjuk, megunt lakásunkat eladjuk és új helyre költözünk. Ilyenkor hajlamosak vagyunk túlságosan is belevetni magunkat az élvezetekbe, legyen szó a sűrűn váltogatott szerelmekről, vagy a végeláthatatlan dorbézolásokról. Előfordulhat, hogy nem is keveredünk ki sértetlenül ezekből a helyzetekből. De már tudjuk: ha alapvetően békében vagyunk önmagunkkal, akkor nem is kezdünk eszement kalandokba most sem.

Próbáljunk ebben az időszakban feltöltődni napfénnyel, legyünk sokat a levegőn, barátkozzunk és tápláljuk a testünket energia- és vitamindús növényekkel. Különben az nem véletlen szerintem, hogy a legsötétebb téli hónapokban szoktuk magunkat narancssárga növényekkel turbózni (sárgarépa, sütőtök, narancs, stb.).

Kellemes nyarat!

A bejegyzés trackback címe:

https://teres.blog.hu/api/trackback/id/tr195344949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása