Bár régen jelentkeztem utoljára, nem telt tétlenül az elmúlt pár hét. Sőt. Igazából nagyon sokat dolgoztam hat kis faszobron, de erről majd később. Horgoltam is szép, tavaszi színekben játszó mandalákat, meg rózsás kosárkát. Aki követi a blogot, az tudja, hogy minden hónapban körüljárom egy szín jelentését: májusban a korallról lesz szó. Ám addig is, amíg megfogalmazom a bejegyzést, horgolgatok ezt-azt. A tavaszi-nyári színösszeállítás a vöröstől az aranyig terjed (vörös- korall-narancs-arany).

Fénykép1889.jpg

Fénykép1886.jpg

Süti-kísérletet is folytattam. Általában vasárnap délutánonként elemi erővel tör rám az olthatatlan süti utáni vágy. Ilyenkor persze eszem ágában sincs elmenni a boltba (a város másik végén még találok is vasárnap nyitva tartó boltot), úgyhogy abból kell dolgoznom, ami otthon megtalálható. Mivel nagyon gondos háziasszony vagyok :), ez általában nem okoz problémát, mert a hűtőmben és a spejzomban mindig találok pár alapanyagot, amiből kis fantáziával azért csak kihozok valamit. A sütinek még nincs neve, de tulajdonképpen a Tart tatin és egy almás Upsidedown cake keveréke. Lehetne mondjuk a neve almás felfordított torta (nem valami fantáziadús). Így készül:

Kb. fél kiló meghámozott, kimagozott, negyedelt és felszeletelt almát elkészítek. Egy kerek, tűzhelyen és sütőben is használható serpenyőben megolvasztok 10 deka vajat (nem margarint!), amiben felolvasztok 10 deka cukrot (lehet barna is), teszek bele egy teáskanál őrölt fahéjat vagy karácsonyi fűszerkeveréket, esetleg egy kis reszelt citromhéjat és beleszórom az almát is. Többször kevergetve összerottyantom az egészet, de nem főzöm trutyivá. Az a jó, ha az alma már kicsit megpuhul, de azért még egyben marad.

Fénykép1875.jpg

Egy tálban elkészítek egy adag kevert tésztát. Ezen a ponton kicsit magyarázatra szorul a recept. Ha nincs valakinek kedve tésztákkal bíbelődni, akkor egy fagyasztott, kiengedett leveles tésztával is beboríthatja az egészet, megsüti, kis hűlés után kiborítja egy tányérra a sütit és kész. Lehet a dolgot piskótatésztával is készíteni. A recept minden szakácskönyvben benne van. Csak szépen ráöntjük az almás trutyi tetejére, kanállal eloszlatjuk, tűpróbáig sütjük, a többi ugyanaz, mint a leves tésztánál. Végül jön az én verzióm, ami nyilván a legbonyolultabb, de egyben a legfinomabb is: én egy sima kevert tésztát csináltam (ez is minden szakácskönyvben megtalálható), ami ugye sűrű ahhoz, hogy ráöntsem egy hígabb trutyira, de nem elég sűrű ahhoz, hogy kinyújtsam.(Nem volt egyszerű mutatvány egy sűrű anyagot eloszlatni egy hígabb tetején, ezért a kevésbé esztétikus külső.)

Fénykép1877.jpg

Ez persze akkor világlott meg bennem, amikor az egész alma közepére egyszerre ráborítottam. A tanulság, hogy apránként érdemes rákanalazni a szószra, hogy egyenletesen takarja. A sütő melegétől egy kicsit szét fog oszlani és remek lesz. Ezt is tűpróbáig sütjük. Ha kihűlt, kiborítjuk a tányérra, felszeleteljük és ehetjük is. Mindezt el lehet készíteni más gyümölcsökből is: magozott meggy, cseresznye, sárgabarack, körte, eper, stb.

Fénykép1878.jpg

Fénykép1880.jpg

Jön a gyümölcsszezon, lehet kísérletezni. Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

http://teres.blog.hu/api/trackback/id/tr25219644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.