teres 2013.01.28. 11:44

Szappanfőzés

Mai posztom egy korábbi eseményt mesél el. Karácsony előtt a férj egyik laboros kolléganője szappanfőző bulit tartott a kollégáknak a suliban (ahol a férj tanít). A férj úgy gondolta, hogy ez engem nyilvánvalóan jobban lázba hoz, mint őt, úgyhogy átadta nekem a lehetőséget. Én baromi boldog lettem a dologtól, mert már régi tervem volt, hogy főzzek szappant, de annyi eszköz kell hozzá, hogy elvetettem az ötletet. No meg elég veszélyes is az akció és egy lábam szárát rángató kétévessel, meg egy mindenbe beleszaglászó macskával nem éreztem elég önbizalmat magamban ahhoz, hogy a saját konyhámban nekilássak a dolognak.

De eljött a remek alkalom és be is tekertem a suliba, ahol Éva egy komplett laborral és alapos szappanfőző gyakorlattal várt minket. No és egy  kis laboros módra készített forralt bor is volt a karácsonyi hangulat végletekig fokozása végett. Szigorúan laborüvegben, alacsony hőmérsékleten tartva, nehogy elillanjon a sok finom vitamin!

Fénykép1385.jpg

Persze, azért dolgoztunk is. Az alábbiakban nem kívánok belemenni a szappan készítéséhez szükséges anyagok és eszközök pontos listájába, mert azt bárki megtalálhatja az Interneten. Pusztán elmesélem, hogy a lúg és az olíva olaj azonos hőmérsékletűre hűtése, illetve melegítése után a két dolgot összeturmixoltuk, adtunk még hozzá ricinus olajat, színeztük, dúsítottuk, illatosítottuk és formába öntöttük.

1. Az extra szűz olíva olaj 40 fokosra melegítése.

Fénykép1383.jpg

2. A lúgos oldat elkészítése és 40 fokosra hűtése. Háttérben a forralt bor szopogatása.

Fénykép1386.jpg

3. Szorgos kis munkaközösségünk.

Fénykép1384.jpg

4. És az elkészült művek.

Fénykép1600.jpg

Fénykép1602.jpg

Amikor a turmixolásnál tartottunk, akkor az egyik adagba csalánt turmixoltunk és citrom-, illetve indiai citromfű olajjal illatosítottunk. A másik adagba őrölt fahéjat szórtunk és fahéj-, illetve narancsolajjal illatosítottunk.

Ezután formákba öntöttük a krémszerű szappant, ami dunsztba került. A darabolás után még muszáj volt két-három hetet várni, hogy a szappan kiszáradjon és használható legyen.

Nagyon büszke vagyok az első kísérletekre és természetesen egyfolytában agyalok további csodálatos keverékeken és szappanformákon. Ja, ezután már tényleg soha többé nem használok mást a mosakodáshoz.

Üdv,

Eszter

A bejegyzés trackback címe:

https://teres.blog.hu/api/trackback/id/tr915048095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása