Ha már ilyen szép kenyeret sütöttünk (http://teres.blog.hu/2012/11/30/kenyer_474), akkor jó, ha csinálunk rávalót is. Ismertek már annyira, hogy tudjátok, ebben is a házit szeretem, nem pedig a műanyag boltit. Összegyűjtöttem néhány receptemet, amikkel ki lehet váltani az igen drága, mindenféle adalékanyagokkal dúsított vajkrémeket, kőrözötteket.

Az egyik nagy kedvencem a csicseriborsókrém (hummusz). Egy marokkói szakácskönyvben láttam, hogy ezt a krémet nem csak csicseriborsóból készítik, hanem babból is. Sokféle hummuszt kóstoltam már, de be kell vallanom, a tejföllel hígított verziót nem annyira csípem, úgyhogy én a legnatúrabb verziót csinálom, amit csak lehet. Veszek egy csicseriborsó konzervet (vagy babkonzervet, ami lehet vörös vagy fehér is), beleöntöm egy turmixgépbe (konyhai robotgépbe, ahogy manapság nevezik), mellédobok két-három gerezd fokhagymát, egy teáskanál őrölt római köményt, egy csipet cayenne borsot vagy más csípös paprikát (ésszel!), sót, borsot, facsarok bele citromlevet (mag nélkül) és öntök hozzá olíva olajat, majd az egészet összeturmixolom. Ha nem elég krémes, akkor adjunk hozzá még olívaolajat, de arra ügyeljünk, hogy ne tucsogjon a végén az olajtól. A képen az a bizarr rózsaszín dolog, egy vörös babból készült krém.

Fénykép1187.jpg

Másik nagy kedvencem a bizarr zöld színű avokádó krém (guacamole). Ebből is késhegyig menő viták tudnak kialakulni, hogy hogyan is kell ezt a krémet csinálni. Én leírom a saját verziómat (ami igen jól bevált), akinek tetszik, készítse el. Egyet viszont előre bocsátok: gőzöm sincsen, hogy lehet megelőzni a guacamole bebarnulását ( az nem használ, hogy a végén beleteszem a magot). Szóval veszek két érett (puha, de nem megbarnult) avokádót (én a fekete héjút jobban szeretem). A mag mentén körben félbevágjuk, a magot kiszedjük, a húst pedig a turmixgépbe kanalazzuk. Sózzuk, borsozzuk, kis cayenne borssal vagy más csili paprikával megszórjuk. Vagy egy meghámozott, kimagozott paradicsomot (jó érettet), vagy pedig két-három evőkanál paradicsompürét (nem sűrítettet) adunk hozzá. Egy közepes lila hagymát félbevágunk, megpucolunk, kisebb  darabokra vágunk, beledobjuk a gépbe. Adunk hozzá még két-három gerezd fokhagymát és csavarunk az egészhez citromlevet (mag nélkül). Adható hozzá friss koriander levél is. Az egészet jól összeturmixoljuk, ha kell, akkor még utólag fűszerezzük.

Fénykép1107.jpg

Családunk harmadik sztárja a tojáskrém. Ez lesz a sárga színű, ám kevésbé bizarr krém, jelenleg fotó nélkül (majd pótolom). Ehhez a krémhez megfőzök keményre hat tojást. Megpucolom, bedobom a turmixgépbe. Teszek bele két-három evőkanál tejfölt, diónyi vajat, csipet pirospaprikát, nagy csipet őrölt szerecsendiót, sót, fehér borsot, egy evőkanál mustárt és egy evőkanálnyi vörös hagymát (mivel régen sajtreszelőn reszeltem bele, úgy könnyebb volt ezt kimérni, mostanában viszont saccperkábé). Az egészet jó alaposan összeturmixolom. Ha nem elég krémes, akkor még egy kis tejföllel segíthetünk a dolgon.

A bizarr narancssárga színt a klasszikus kőrözött képviseli. Ahány ház, annyi szokás. A mi házunkban az a szokás, hogyha lehet, akkor juhtúróból készítjük. Ha nem lehet, akkor a sima tehéntúró is megteszi. Elkészítéséhez veszek 25 deka túrót (juh vagy tehén), amit egy nagyobb tányérba összetörök, adok hozzá egy kisebb fej apróra vágott vörös hagymát, egy gerezd összetört fokhagymát, sót, borsot, fél teáskanál őrölt fűszerköményt, egy teáskanál pirospaprikát és két-három evőkanál tejfölt. Az egészet villával alaposan összenyomkodjuk, amíg krémes nem lesz. Ha nem elég lágy az ízlésünknek, tegyünk bele még egy kis tejfölt.

A fehér színt a majorannás túrókrém hozza a palettára. Ehhez szintén 25 deka túró kell (tehén), két-három gerezd összezúzott fokhagyma, egy púpozott teáskanál szárított majoranna, két-három evőkanál tejföl, só és bors. Az egészet villával összetöröm, ha nem elég lágy, akkor tejföllel hígítom.

Sajnos, a padlizsánkrém receptjét nem írhatom le, mert a nővérem megtiltotta, ugyanis az az ő titkos (évekig tartó) fejlesztésének eredménye. Megtisztelő, hogy nekem elárulta és én előszeretettel készítem is. Egy ftót azért mutatok róla. Minden máshoz jó étvágyat!

Fénykép0700.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://teres.blog.hu/api/trackback/id/tr504942437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása