teres 2012.11.12. 09:47

Nemezelt szappan

A múlt héten az én kis csemetém elkezdett bölcsibe járni. Ennek számos előnye van, különösen a gyermek szocializálódását tekintve, de rám nézve is van pozitív hozadéka. Mégpedig az, hogy kiéhezve az elmélyült alkotói tevékenységre, hatalmas erőkkel vetettem bele magam másfél éve dédelgetett álmaim megvalósításába. Csodálatos dolog úgy nekiállni valaminek, hogy tudom, nem szakít meg félpercenként a cumikeresés, pelenkacsere és egyebek. Ne értsetek félre, nem az anyai teendők zsenántak, csak egyszerűen szükségem volt már arra, hogy napi négy órát valami mással töltsek, mint a nyáltörölgetés.

Múlt hetemet nemezeléssel töltöttem, aminek első eredményeit fogom feltárni ebben a posztban. Mivel közeledik a karácsony, elkezdődött az ajándékgyártás. A nemezelt szappan egyrészt szép, másrészt házilag is könnyen elkészíthető, akár a gyerekek bevonásával is (nagyon élvezik), nagyon kreatív tevékenység, viszonylag épeszű árakon be lehet szerezni az alapanyagokat (főleg, ha többet is készítünk) és az ajándékozott is nagyon fog örülni. A nemezelt szappan nagy előnye a bőrradírozó képessége, továbbá az, hogy nagyon szép, így aztán nem csak tisztálkodunk vele, de fürdőszobánk dísze is egyben. Nem ajánlott azonban szőrös férfiaknak, mert nagyon fogja húzni a bundájukat dörzsizés közben. Ahogy a szappant használjuk, a nemezelés tovább folytatódik, így a végén marad egy kis színes gyapjúgombócunk, amit madzagra fűzve ékszerként is viselhetünk.

Fénykép1165.jpg

A nemezelt szappan készítéséhez az alábbi alapanyagokra lesz szükség:

  • szappan (érdemes természetes növényi szappant választani, amelynek  formája is tetszetős)
  • különböző színű, jó minőségű kártolt gyapjú (hobbiboltokban beszerezhető, de ha nem akarunk túl drágát venni, akkor érdemes felkeresni a Guzsalyas boltot, akiktől online is rendelhető a gyapjú) http://guzsalyasbolt.hu/
  • ha tűnemezeléssel akarjuk munkánkat díszíteni, akkor vegyünk nemezelő tűt (vegyünk mindjárt többet, mert igen könnyen törik!)

Így lássunk  neki a munkának:

1. Válaszuk ki a használni kívánt színeket. A gyapjúból tépjünk akkora darabokat, hogy beborítsák a szappant. A színeket már itt is keverhetjük, akár úgy, hogy különböző színű rétegekben  rakjuk a gyapjút a szappanra. Első körben ne kezdjünk bonyolult mintákba. Már az is eredmény, ha sikerül úgy megnemezelni a szappant, hogy nem lóg ki sehol a szál és egyenletes a nemez. Kezdhetjük akár egy színnel is. Ha nem akarjuk, hogy élei legyenek a szappannak, akkor egy zöldséghámozóval vagy késsel faragjuk le az éleket.

Fénykép1123.jpg

A gyapjút érdemes több finom rétegre szedni és kötésben egymásra rakni, így jobban össze fog nemezelődni.

Fénykép1124.jpg

Csomagoljuk be a szappant a gyapjúba alaposan. Ügyeljünk rá, hogy elég vastagon borítsa (de ne legyen túl vastag) és az éleket is fedje rendesen.

Fénykép1125.jpg

2. Ezután langyos vízzel vizezzük be a gyapjút. Első körben nem kell mindjárt masszírozni a szappant, csak nyomkodjuk meg a két kezünk között, hogy elkezdjen finoman habozni, de a rétegek ne mozduljanak el.

Fénykép1126.jpg

Ha már habzik, és valamelyest rátapadt a gyapjú, akkor elkezdhetjük finoman simogatni két kezünk között. Vigyázzunk, ne mozduljon el a gyapjú. Úgy csináljuk, mintha gombócot akarnánk gyúrni. Ugyanezt az oldalain is kezdjük el. Ha már megmarad egy helyben az anyag, akkor kezdődhet a "kézmosás". Úgy forgassuk kezeink között a szappant, mintha kezet mosnánk vele. Néha nyomjuk ki belőle a sok habot, amit visszateszünk a vizes edénybe és folytassuk a kézmosást. Ha már szinte száraz kezünk, de még nem állt össze nemezzé a gyapjú, akkor kicsit vizezzük be a kezünket és folytassuk a munkát.

3. Akkor van készen a szappan, ha egy masszív réteggé állt össze a gyapjú, nem lóg ki sehol szál és szinte megszáradt a kezünk is és már nem jön belőle hab. Ekkor szárítsuk ki (pl. radiátoron).

Fénykép1131.jpg

Ha úgy gondoljuk, itt be is fejezhetjük a munkát. Ha azonban tovább díszítenénk, akkor várjuk meg, míg a szappan teljesen kiszárad és tűnemezeléssel díszítsünk tovább.

4. Vegyük elő a kívánt színeket, a nemezelő tűt és kezdjünk neki. Figyeljünk rá, hogy a szappan kemény és a tű nagyon könnyen törik. Finoman szúrjuk be a tűt és mindig ugyanabban a szögben húzzuk ki, ahogy bedugtuk.

Fénykép1132.jpg

5. Ha készen van a kívánt minta, akkor vizezzük be a szappant és még egyszer jól dörzsöljük át, hogy a mintánk is alaposan összeálljon az anyaggal. Persze az is fontos, hogy már a tűvel alaposan beledolgozzuk a gyapjút a nemezbe, különben itt is könnyen elmozdul a minta.

Fénykép1139.jpg

Ha kész vagyunk, szárítsuk ki és már gondolkodhatunk is a csomagoláson. Kellemes alkotást, kísérletezést kívánok. Nincs is szebb ajándék annál, mint amit mi magunk készítettünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://teres.blog.hu/api/trackback/id/tr784902881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása